4 ting der får dig til at rocke som mentor

Jeg har aldrig tænkt på mig selv som værende en god rolle model. Jeg fik opgaven at være mentor for nye kollegaer nogen år tilbage og jeg kan huske at jeg blev decideret bange. Jeg var ikke bange for om jeg kunne lære dem noget, eller at de skulle fejle. Jeg var bange for at jeg selv ville kvæles. At jeg ikke ville strække til, eller ville tabe overblikket.

Jeg synes selv jeg var en elendig Mentor. Jeg har aldrig spurgt mine kollegaer hvad de syntes dengang.

I bakspejlet er det lidt tydeligt hvor mit problem var. Der var for meget fokus inde i mit hoved på mig selv. Hvad jeg tænkte og følte, hvordan jeg havde det i den rolle osv. ikke noget at sige til at jeg var ved at kvæles til tider.

Jeg har prøvet at ridse ned nogen af de ting som jeg har lært og personligt synes er vigtige når man skal arbejde imod at forbedre sig selv som mentor.

En god lytter

Det er essentielt at man er god til at lytte. Som mentor for en anden person har man et vist ansvar at lære at forstå hvad driver og motiverer det andet menneske.

Når man lytter til en anden person, er det vigtigt at man parkerer sin egen selviskhed og koncentrer sig om den anden person.

Ingen Bjørnetjenester

En af de ting som kan give din mentee stor værdi, og samtidig skabe en masse irritation til tider, er at spille djævlens advokat. Spørg, spørg og spørg mere også selvom du kender svaret. Det som din mentee lærer allermest af, er at lære at løse sine egne problemer. Din rolle er blot at guide dem i den rigtige retning.

Så gør vedkommende en tjeneste og drop bjørnetjenesterne, jo før jo bedre. Det er en teknik som kan tage lidt tid at mestre, men er rigtig værdifuld.

Der er intet som en god historie

En praktisk måde at lære fra sig og opbygge en anden persons viden er, ved at fortælle om sine egne oplevelser i form af historier. Istedet for tørre Powerpoint præsentationer og youtube videoer så del din egen viden om et emne i form af historier fra din udvikling. Fortæl om gange hvor du har fejlet og hvad du lærte af det. Historier klistrer bedre i hjernen end powerpoint slides.

Vær en rollemodel

Det er ikke så meget anderledes end at være forælder egentlig.

For at du skal forekomme troværdig som mentor for andre, er det essentiel, at du praktiseret det som du prædiker, som man siger.

Hvis du selv praktiserer efter de metoder du oplærer dine mentees i, vil du have langt større succes med det du har gang i.

Sæt igang..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *